söndag 30 november 2014

Det tisslar och tasslar i vrårna Första Advent.....

Här har det inte varit lugnt på eftermiddagen.....i mitt Dala skrin har det varit mycket ljud för locket satt tydligen för hårt.......
Men nissarna lyckades till sist få upp det och otroligt nog hittade de till samma ställe som förra året. Trivdes väl där!
Vi startade denna adventstradition när sönerna var yngre. I korthet fungerade det så att slevarna (de första hade jag gjort själv) som Tomten sitter på fick hjälp av nissarna att ev dela ut små saker dagarna 1-24. Det är ju så att det finns många barn och alla hinner inte få någonting varje dag. Mycket spännande att titta i sleven och aldrig några ledsna miner om det inte fanns något. Adventsdagarna fanns någon litet finare sak. Nu lever traditionen vidare men nu får man bara något 1-4 Advent.

Nu när Sophie kommit till familjen har hon fått överta sin fars första slev som jag gjorde när han var 2 år.

Jag tror jag själv numera tycker det är roligast med "slevarna" Är väl lite barnslig kanske?

Önskar alla som tittar in hos mig en  fortsatt trevlig Första Advent


Nu blir jag upprörd........

Mitt i julpyntandet (jag har inte så mycket) sitt jag här och läser denna artikel i dagens DN, nätet 
Jag blir både förb-d och upprörd när jag läser detta. I artikeln (finns att läsa HÄR) framgår att man gjort en enkät där pensionärerna påstås hellre välja högre kvalitet än att höja priset. I nuläget kostar deras mat 45 kr.
Kostchefen påstår att kostnaderna måste täckas! När man ser bilden av dessa pannkakor som påstås ha hög kvalitet undrar jag hur det är möjligt att de kostar 45 kr/matlåda. Antar att beloppet till största delen ska täcka personalkostnader och övriga kringkostnader för inte kan det var till pannkakorna......och hur mycket kostar lite sylt eller några gurkskivor......??

Hörde på radion att julhandeln i år väntas omsätta nya rekordbelopp och att genomsnittsjulklappen kostar ca 800 kr.
Så ni som i denna kommun och kanske andra vill ge era äldre en uppskattad julklapp kan ju köpa sylt,inlagd gurka mm och fixa till en delikatesskorg......för sylt är visst gourmetmat i Ragunda!!

Vi som var med på den tiden Hasse & Tage var i toppform minns väl denna klassiker. .... den som inte vill mata duvor i parken......Ligger mer allvar i den än man kan tro
Klicka på länken HÄR  och lyssna

 

lördag 29 november 2014

Julpyntandet går framåt.......

Idag har jag fortsatt med att flytta porslin mm. Och jag är sååå nöjd med resultatet.....
Före.....
och efter.....
Dörrkransen är på plats....
Ikväll får jag tända ljusstaken och lampan som nu har fått röda skärmar....
Ja, detta är vad jag hunnit med idag.....fortsättning följer.
Nu blir det som vanligt vilfåtöljen, lite tv och kanske läser jag lite.

Önskar er TREVLIG KVÄLL



torsdag 27 november 2014

Jultomten har varit här redan......

Börjar med några bilder från våra "pysseltomtar" som börjat hänga upp julbelysningar i områdets granar och jag glädjer mig åt att ljusen inte är tända ännu........
Sen till dagens stora händelse!! Antar att flera av er följt Pia och hennes blogg Atelje Skogslyckan. Då vet ni också att hon har en butik i Limmared (nu till försäljning av privata skäl)
Länk till bloggen  HÄR. Hon ,Pia, har även en sida på Facebook och det var där jag träffade min nya förälskelse-Skåpet med största möjliga S!!

 Jag har länge haft problem med att det i Lyan inte finns något skafferi. Därför har jag haft matvaror "både högt och lågt" men ny kommer jag äntligen att kunna ta tag i "röran". Nu ska ni få träffa förälskelsen för första gången
Jag har varit väldigt orolig över hur skåpet skulle kunna få plats i köket, om jag inte skulle kunna gå genom dörren till rummet osv. Nu är all oro bortblåst och jag är jätteglad och supernöjd!
 
Ska bli så spännande att inreda. Det blir nog så att allt mitt porslin osv hamnar i skåpet och matvarorna i övriga köksskåp. Fortsättning följer.......TACK snälla Tomten för julklapp i förväg!

söndag 23 november 2014

Ny tradition i Lyan..

Det börjar närma sig första Advent och i år liksom  förra året har jag fått hjälp av min yngste son med fönstertvätt, sätta upp rentvättade gardiner, ljusslingor och Julljusstaken osv. Ny tradition ?
Jag tänder förstås inget förrän på lördag em. Tycker som jag troligen skrivit förr att Julen börjar första Advent och slutar tjugondag Knut, dvs 13 jan.
Nu kommer det att bli lite julpynt då och då en tid framöver.....Kul!

Tittar med ena ögat på Maria Langs deckare och sen vet jag inte om det blir något mer tv-tittande.(Lätt att fastna där.....)

Säger därför GOD  NATT och önskar er god sömn  


lördag 22 november 2014

Så underbar...........

God morgon eller förmiddag är bättre.......kollar just lite andra bloggar innan det är dags att putsa lilla näsan.......hamnade hos Hajan och hon bjöd på denna härliga sång som jag knycker Jag har aldrig hört den förr men visst är den härligt medryckande. Inbjuder till en svängom, eller hur?



....så mycket bättre.....Lyssna här!

Vi hörs! 


fredag 21 november 2014

En bra dag........

Jag kan väl inte annat än vara glad idag.......för Fammo har träffat sitt barnbarn!

Jag har alltid gillat att pyssla med egna julkort. Idag hade Mormor köpt lite prylar på Panduro. Det var ganska knepigt att få till ett kort...men vi fick ju hjälp av Sophie och hon var engagerad i att klistra på lite glitterbilder!
 Sen får jag tacka min svärdotter för den fina tröjan hon tröttnat på......jag gillar den och tycker den är jättefin med mysiga fickor!
Sen blir det väl som vanligt lite tv. Kanske Skavlan, Helenius hörna eller Wallander........

Önskar  T R E V L I G  H E LG  !!!!        

torsdag 20 november 2014

Lite julfunderingar....

Tog en liten promenad runt i vårt område som alltid är så fint. Tackar styrelsen för bra förvaltning Vi har precis fått klart våra nya uteplanteringar. Jättefina!
Nu har vi valt årets julvärd. Ett mycket krävande jobb för alla har väl synpunkter på vem blev det och varför, kommer julstämning att kunna förmedlas, lyckas han/hon tända ljuset mm. Och vad tror ni om Dorsin
Jag har aldrig sett honom i någon "allvarlig mer seriös " rolltolkning. Nu före jag sett honom på självaste julafton så är han bara Ove i Solsidan för mig.......onekligen ett spännande val.......



Oj nu ser jag att kl närmar sig 20.00 och jag får sluta  julfundera för ikväll För nu är det dags för favoritprogrammet igen.....dvs Bytt är bytt i TV4

Hej så länge och trevlig kväll önskas från Lyan

söndag 16 november 2014

Grå himmel.........

Sökte på nätet efter "Grå himmel" och bilder på det..........fastnade för den här som jag tycker stämmer till 100 %
Gråååååå himmel
Hörde på radion
att Göteborgstrakten bara haft ett fåtal soltimmar eller lite solglimtar hittills i november. Längtar efter lite
lagom kyla. minimalt med blåst och SOL!

Har börjat tänka på advent och jul, men bara lite. Har tagit ner min gardiner som jag ska tvätta i veckan.Och jag tillhör verkligen inte dem som gillar att inte ha gardiner samtidigt som jag heller inte vill byta dem jag trivs med. Men jag ser ju att ungdomar, lägenheter på Hemnet osv sällan har gardiner
Så det kommer väl troligen att bli så här också i år. Tradition!
Annars händer väl inte så mycket att berätta.......tittade på fotbollsmatchen igår och jag tyckte det var en väldigt trist match. Nu ska jag snart kolla deckaren som Maria Lang har skrivit. Den tror jag att jag kommer att gilla!
Ser fram emot att kunna uträtta en del ärenden nu i veckan som förhoppningsvis tar mig in till city, men bara om det inte regnar. Vill gärna ha några fina inspirerande bilder från "julstaden" att visa er.  Håller tummarna!
Fortsatt trevlig kväll önskar jag 



torsdag 13 november 2014

Medelhavsskörd........

Idag kände jag att det var dags för olivskörd här i Lyan. nu måste jag ju säga att min skörd inte alls kommer att likna dessa härliga bilder från Medelhavstrakterna men jag är ändå lycklig över mitt Olivträd och att det blir åtminstone EN oliv!

Utrustad med litet silverfat, alerta smaklökar var jag alltså redo! Nu när jag återupptäckt detta med collage blir det ju självklart ett sånt.........



Jag älskar oliver och nu skulle jag få smaka på mitt livs första egenodlade oliv! Stoppade den i munnen för att bita en bit och njuta av lyxen.....MEN jag lovar er att jag aldrig smakat något så äckligt!! kanske var det en inbyggd varning i den....jag är giftig, mycket giftig.......(kanske är de oätliga?)
Jag vet inte alls nu när jag tänker efter om de går att äta oliverna direkt från träden utan de ska förberedas för inläggning eller pressas till olja osv

Igår läste jag ut den bok jag skrivit om  tidigare och nu är det dags att börja med nästa, Mrs Sinclairs resväska. Födelsedagspresenter jag gillar!!


Här i Gbg har någon dragit en grå tjock yllefilt över mig och vad passar väl bättre än en ny bok att läs i väntan på favoritprogrammet "bytt är bytt". 
Vi har varmt, ca 10 gr, och pelargonerna blommar som förr. Min cyklamen blommar så fint......

Ni tröttnar kanske på bilderna med mina blommor men jag gillar dem så mycket så jag kan inte låta blir att ta kort på dem.

T R E V L I G  T O R S D A G  önskas från Lyan

onsdag 12 november 2014

Hurra det fungerar.......

HURRA!
Jag har tidigare kunnat göra collage men  sen helt plötsligt fungerade det inte alls. Och jag har försökt, försökt och försökt igen.
Idag när jag läste Hajans blogg hade hon gjort ett så fint collage och jag tänkte.....NU försöker jag igen!! Och jag gjorde precis som förr och det fungerade. Hurra!
.
Man ska ju inte ropa Hej! förrän man är över bäcken sägs det men nu har jag bestämt att det ska fungera. Plockade ihop några bilder jag tagit tidigare som en hyllning till en bra bok och Rosen
Sjal från Dior som jag har liggande i gömmorna
 Fortsätter att testa mig fram och håller tummarna!!

Trevlig onsdag önskas från Lyan!

måndag 10 november 2014

Det är inte tanken som räknas......

Har tittat lite grand på Fotbollsgalan i väntan på James Bond, Agent 007. Den skulle ju börja sent men pga ett nyinsatt tvprogram om fotbollsspelaren/ledaren C Ingesson börjar det nu vid midnatt istället.......trots att jag är nattuggla kommer jag inte att titta.......istället kom jag att fundera över detta med hyllningar av alla slag när någon offentlig person, vän eller anhörig osv  inte längre finns ibland oss.

Jag tänker speciellt på Stefan Einhorn som i en av sina böcker (kanske Konsten att vara snäll....?) uttalade:
 
Det är inte tanken som räknas utan vad du gör som räknas!!

Tänk om vi i tv fick se program, positiva, om personer som är i livet (en del program finns ju). Tror det skulle förändra oss genom att "se" och lyssna till människan bakom händelserna vi bara får en kort "blink" om, oftast negativa,  i media.
Tänk också om vi verkligen tog oss tid att kontakta vänner  som vi kanske inte träffar så ofta, medan vi har chansen. Lyft telefonluren för ett gott samtal om det inte finns möjlighet att träffas fysisk,  skicka det där kortet/brevet...... jag det är så mina tankar snurra runt i huvudet denna kväll.

Bidragande är nog också kvällens "Sommarpratare" och speciellt då Eskil Pedersen som var med om den ofattbara händelsen på Utöja.

Om jag skrivit något som någon tar illa vid sig av så är det inte min mening. Det är ofta svårt att "sätta ord på" vad man egentligen menar på bloggen.......Kanske får det bli min lilla utmaning till er : GÖR det ni tänkt på så ofta och länge......




fredag 7 november 2014

torsdag 6 november 2014

Jag har vunnit.........

Jag har haft tur och vunnit i ett blogglotteri!!
Pling, pling på dörren och där står brevbäraren med ett paket till mig.......nu är ni nog lite nyfikna på vad jag vunnit.
En handmålad "kulljusstake" från Ateljé eLLen ! Jag älskar paket och det är så spännande att öppna
Lyckas inte ta ett foto där ljusstaken kommer till sin rätt. Mild härlig färg med lite guldskimmer. Jag länkar till bloggen så kan ni själva se hur vackra ljusstakar mm som tillverkas  Klicka HÄR
Jag ska testa med att knyta ett snöre runt ljusstaken som på bilden (från hennes blogg)
Kulljusstakar i tidningen!!

Tycker det är helt otroligt mörkt inne nu när det är så grååååått utomhus. Undrar om en pannlampa kan vara något? Hellre kallt och klar himmel än detta. Men nu passar det ju bra att tända mitt nya mysljus för det piggar upp i lyan.

Ikväll , otroligt vad fort en vecka går, blir det mitt favoritprogram "Bytt är bytt" på Tv.